Manus | Script

Manus

På denna sida finner du ett urval av barn- och ungdomsmaus för teater, alla skrivna av Louise Jervfors Turner.


Samtliga nedanstående teatermanus finns till uthyrning. Till varje teatermanus finns det en kort resumé, samt några scener att läsa för att få en uppfattning om pjäsens handling och ton.


Antalet skådespelare är alltid flexibelt utifrån gruppens behov. Ofta går det att dubblera flera av rollerna om det behövs. Vid önskemål skriver jag till eller tar bort roller, förminskar eller förstorar. Det är ett medvetet val att inte skriva ut hur många kvinnliga respektive manliga roller som finns. Min uppfattning är att det är lärorikt att spela en roll av motsatt kön.


I de flesta fall kan man också byta kön på rollen utan att det har någon betydelse för berättelsen. Alla pjäser går också att förenkla om det är fråga om en oerfaren grupp eller yngre barn. Tvärtom fungerar det också bra att utveckla de lite enklare pjäserna om man tycker att handlingen är bra.Priser

2 500 SEK plus 6% moms. för ett manus som inte behöver bearbetas. I priset ingår att manuset får uppförs färre än fem gånger på en scen. Vill ni uppföra ett manus fler gånger eller filmatisera ett manus? Kontakta Louise och gör upp om pris.


Pris för bearbetning av manus 600 SEK per arbetstimma plus 6% moms.Vid intresse

Kontakta Louise (se kontaktuppgifter nedan).

Manus skickas per e-post.Script

Louise has written several scripts for the theatre stage over the years. All in Swedish. Due to her background (half British and a graduate from East 15 Acting School in London, a part of University of Essex). She can write scripts in English if asked for. Please contact Louise (contact info below) in order to discuss ideas.


Manusurval


Smutskungen

Ålder på skådespelare: Från 12 år


Antal roller: 12 stycken


En ny pandemi härjar i världen; Lortluensa 22, eller Dirt Flue som WHO kallar den. Sjukdomen är en mutation av covid 19, enligt flertalet diktatorer i världen på grund av att folk är ohygieniska. Sverige är ett av många länder som har gått från att vara en demokrati till diktatur. I Sverige har kungen tagit över makten och tillsammans med hovets egen pandemiexpert Mats von Matsson och betjänterna Anti och Simex, styr han befolkningen med järnhand. Restriktionerna för att stoppa pandemin är många och hårda.


Kungen har gett order om att smutskontrollanter måste göra hembesök till landets alla invånare minst en gång i veckan. Kontrollanterna tar all smuts de kan hitta och människorna bötfälls om de har det smutsigt. Men FHMs pandemiexpert Anki Magnell vet att det i själva verket är folks överrenlighet som orsakat pandemin. Dessutom misstänker hon med rätta att kungen tar all smuts själv för att slippa bli sjuk. Med risk för att bli hårt straffad gör hon allt i sin makt för att få folket att starta en revolution.

Slottet Goodwill

Ålder: Från 10 år


Antal roller: 9 stycken


Året är 1903 och barnen Eliza och Claire Goodwill är bedrövade. Deras farmor och farfar Arthur och Amelie har nyligen blivit mördade och barnens egen barnjungfru Mary har dömts för morden. Barnen kan inte tro att det är sant, de gillade verkligen Mary. Istället har en ny barnjungfru anställts, Ethel.


Hon är väldigt nyfiken och frågar ut barnen om deras bortgångne far. Detta uppskattar inte mamma Priscilla. Vem är egentligen Ethel? Och varför har hon ett foto på barnens far i sin kammare? Mamma Priscilla har en hemlig relation med familjens butler James och i själva verket är det de som ligger bakom morden på Arthur och Amelie. James har dock mörkare planer än så, men dessa får bara gårdskarlen Bill veta om. Ja, och så räknar förstås pigan Kate, Marys syster, ut ett och annat. Arthur och Amelie har inte fått ro i sina gravar. De måste varna barnen först!

Bortbytingen

Ålder: Från 8 år


Antal roller: 9 stycken


Baserad på Bortbytingen av Selma Lagerlöf. Franka, Dora och Sonja är fosterhemsplacerade hos den ilskna tant Grillbritt och hennes något snällare make Evert. Grillbritt avskyr barnen och har dem bara boende hos sig för att få hjälp med arbetet på torpet. Mest hatar hon Franka, som enligt Grillbritt är både ful och oduglig.


Borta hos trollen på andra sidan berget lagar trollmor Majsan en festmåltid av grodynglen och flugsvamparna som hennes trollungar Vimsan, Lill-Trulsa och Trolle samlat in. Vimsan känner sig inte hemma hos trollen och hon anar att något är fel. I torpet hos Grillbritt och Evert har Franka samma känsla. Det märkliga är att varje gång Grillbritt straffar Franka för något, gör Majsan detsamma med Lill-Trulsa. Det inget av barnen vet, är att Majsan bytte ut sitt barn mot Grillbritt och Everts när hon låg i vaggan för snart tio år sedan.

Den stora hämden

Ålder: 10 år


Antal skådespelare: 10 stycken


Ett skådespel om avundsjuka, kärlek och hämnd! Cruella, Maleficent och Gabriella (Askungens styvsyster) bor tillsammans i ett kollektiv. Cruellas kappa och hela hennes senaste kollektion har blivit sågad i media vilket har gjort att Cruella är på ett uruselt humör. Maleficent å andra sidan är rätt nöjd eftersom hon förtrollat tillbaka prins Adam till ett Odjur igen. Belle står näst på tur. Gabriella är också rätt nöjd eftersom hennes kärlekselixir på Askungens töntige prins Erik fungerat. Erik har lämnat Askungen för Gabbi! Dessutom gav hon Törnrosa en dos spinnrock så att hon nu drabbats av Narkolepsi.


Av Snövits sju dvärgar finns nu bara tre kvar. Detta beror på att de bortgångna dvärgarna drabbats av svartkoppor och Cruella använde sig då av dvärgar istället för dalmatiner till sin nya kappa. Hon behöver dock fler och nu har även Toker drabbats av svartkoppor! Askungen är arg på Gabbi som snott hennes kille, även om han råkar vara en tönt, Törnrosa kämpar med sin narkolepsi och Belle försöker att lugna den alltmer självupptagne Adam.

Allt tycks gå åt skogen då oväntad ljuv musik uppstår mellan flera av karaktärerna!

Hen

Ålder: ca 9 år


Antal roller: 10-12 stycken


Händelserna i denna pjäs utspelar sig på en internatskola där Uffe Nilsson är rektor. Uffe är förtvivlad. Skolans ekonomi är en katastrof och konkursen är nära. Fröken Carina kommer tillbaka efter sommarlovet och är sugen på att ta sig an ett nytt läsår. Hon har tänkt att hennes klass ska inleda terminen med att campa i den stora skog som tillhört skolan i generationer.


I klassen går bland annat Kim. Kim är icke-binär och mobbad av de andra barnen. Värst är Vanessa. Det ingen annan vet är att Kim har en vän i skogen, den enda kvarlevande draken i världen! Draken livnär sig på en väldigt speciell dagg som bara finns i just denna skog. En dag anländer två oljekungar till skogen. Världens största oljefynd har gjorts just här och de vill genast köpa loss skogen av den konkurshotade skolan. Men hur ska det då gå för Kims enda vän?

En Västindisk dröm

Ålder: 11 årAntal roller: 12 stycken


En fri tolkning av Shakespeares En Midsommarnattsdröm.

I klass 7b är det som i de flesta andra klasser i den åldern, här finns förälskelser, pluggstress och intriger. En morgon har fröken Anna en överraskning! Klassen har, tack vare sitt engagemang i försäljningen av majblommor, vunnit en resa på ett tvättäkta regalfartyg ända till Västindien! Den glädje och spänning Anna och ungdomarna hoppats på förbytts dock till dödsskräck när skeppet förliser i Västindien. Som ett under överlever alla och flyter i land på den Västindiska ön Haraghdral.


Detta är alvernas rike. Oberlas är alvkung och gift med Liana. Oberlas är osams med sin tvillingbror Legolas som han misstänker försöker stjäla Liana från honom. Liana är trött på Oberlas misstänksamhet och usla humör, så hon besöker Legolas i smyg. Oberlas ber sin vän Puck stryka ett förälskelse-elixir på Liana, så att hon ska bli kär i honom igen. Den lekfulla Puck kan dock inte låta bli att stryka detta även på alla dessa människoungar som flutit iland på deras ö…

Amazonas brinner

Ålder: 10 år


Antal skådespelare: 11 stycken


Melania och Ivanka Trump är inte imponerade av Donald som tvingat dem att följa med på en välgörenhetsgala där en annan kvinna haft mage att ha en likadan Gucciväska som Melania. Donald inser att han måste blidka sin fru och sin dotter och bestämmer sig för att låta bygga ett slott i Amazonas i Melanias ära. Hemma i Sverige tycker Greta att hennes mamma borde bry sig lite mindre om opera och lyssna på det som just nu händer i Amazonas. Hela djungeln håller på att avverkas. Hon övertalar sin mamma att följa med dit för att försöka rädda skogen.


I djungeln kämpar djuren och ursprungsbefolkningen för sin överlevnad. När Trump anländer kastar han dessutom en fimp på marken så att skogen börjar brinna. Djur och ursprungsbefolkning flyr för sina livSka Greta och hennes mamma komma fram i tid?

Olgas försoning

Ålder på skådespelare: Från 12 år


Antal roller: 28 (Kan med fördel dubbleras).


Det är Olgas 95:e födelsedag. Hon sitter ensam i sin lägenhet i en förort utanför Stockholm. Ingen ringer och ingen bryr sig längre om henne, inte ens hennes egen son ringer och grattar. Olgas enda sällskap är TV:n.

Utan att hon märker det dyker några gestalter från Olgas förflutna upp, personer som sedan länge är avlidna. Dessa för Olga mycket viktiga personer tar på ett märkvärdigt sätt med sig Olga in i TV:ns värld. I fem olika kända TV program möter Olga på ett humoristiskt och ibland sorgligt sätt möta sina minnen och försonas med det som gjort Olga till den kvinna hon är idag.

Michael Jackson i Bobygda

En berättelse som rymmer mycket dans och musik.


Ålder på skådespelare: Från 12 år


Antal roller: 7 stycken, samt dansare.


Livet i den lilla byn Bobygda i Dellenbygden går sin gilla gång; man har midsommarfest, man bråkar med sina tonårsbarn och tittar snett på de ungkarlar som gifter sig med utsocknes när utbudet av kvinnor i byn är för skralt.

Men vem är det som allt oftare rotar i folks soptunnor? Kan det vara björnen? I skymningen kan man ana en mystisk figur som rotar i tunnorna och sedan snabbt flyr upp mot vallarna i skogen. En dag uppdagas sanningen. Döm om allas förvåning då det inte är någon annan än Michael Jackson! Han gömmer sig i en fäbodstuga och på kvällarna letar han matrester i folks soptunnor för att mätta sin hungriga mage. Det visar sig att han har fejkat sin egen död för att slippa stå i rampljuset. Familjen Svensson blir vän med Michael. Mamma Karin kommer honom lite extra nära. Men hur ska de hindra vårdbiträdet Anette från att ringa paparazzi och avslöja sanningen om Michael?
Pärleporten

En berättelse som rymmer mycket dans och musik


Ålder på skådespelare: Från 9 år


Antal roller: 16 stycken, passar bra till en grupp på ca 10 barn då flera roller med fördel kan dubbleras.


Uppe i himlen är stackars Sankte Per sliten. Han har aldrig fått semester och nu har han fått nog, han ska gå med i facket.

Nere på jorden är det krig. Tre små barn vet inte var deras föräldrar tagit vägen och har därför hamnat på ett barnhem. Två väldigt elaka föreståndarinnor driver det och barnen är djupt olyckliga.

Plötsligt skriar hesa Fredrik, en dov och mycket hög explosion hörs, allt blir tyst. Från garderoben lyser ett starkt ljus. Barnen dras mot ljuset och utan att de vet ordet av har de hamnat i en annan värld, en förtrollad värld där de möter underliga, fantasifulla och ibland välbekanta figurer. Figurerna berättar att barnen har en lång färd framför sig och att barnen ska få träffa sina föräldrar vid resans slut

Men vägen dit är kantad av otäcka utmaningar.

Cirkus Le Pommes

Ålder på skådespelare: från 8 år


Antal roller: 9 stycken


Cirkus Le Pommes är på turné genom Frankrike. Cirkusdirektören är orolig. I tidningen står det återigen att ett kallblodigt mord ägt rum i närheten av den plats cirkusen just besökt. Finns det en mördare bland cirkusens personal? Det sista offret var en äldre kvinna, gift med Paris borgmästare Jean Dubois. Borgmästaren är förtvivlad, men han är smart och hittar snart ett samband mellan morden och cirkusen. Ivrig över sin upptäckt beger han sig till polismästaren och tillsammans ger de sig av mot cirkusen för att undersöka saken närmare.


Under tiden kämpar två uppfinnare med att framställa en ny energidryck. Tyvärr misslyckas de gång på gång. Den här gången smakar drycken dessutom blod. Usch!

Detta ska dock visa sig vara ett väldigt lyckat misslyckande! Mördarna är nämligen två vampyrer som bosatt sig i ett lönnrum i en av cirkusvagnarna…

Drakryttarna

Ålder på skådespelare: från 9 år


Antal roller: 10 stycken


De flesta drakar i världen är utrotade. Den sista draken i Armenien dödades förra året och Vergie flyttade med sin pappa till Sverige där de sista exemplaren i världen finns kvar. Vergies pappa är nämligen drakforskare, något som naturligtvis är topphemligt.  Ingen tror längre på drakar och om folk visste att de finns, skulle drakarna genast antingen dödas eller spärras in på ett zoo.

Vergie och hennes klass är på skogsutflykt när hon och hennes bästa vänner tappar bort klassen. Vergie är rädd. Hon vet att de är i drakskogen och strax innan barnen springer på ett enormt drakägg kan hon inte hålla sig längre, utan berättar för de tvivlande vännerna om hennes pappa och drakarna.


Det barnen inte vet är att Vergies pappa och hans kollega just dödat drakäggets mamma i självförsvar och nu är skogens alver rasande…

Heavenly Hills

En parafras på den något mer kända såpoperan Beverly Hills.


Ålder på skådespelare: Från 11 år


Antal roller: 12 (flexibelt)


Felicia har precis fått en ny fosterhemsfamilj. Det är mamma Clarissas påfund och inte något hennes övriga familj uppskattar, allra minst fostersystern Stephanie, skolans cheerleading-drottning. Alla vill vara som Stephanie, men ingen tycker egentligen om henne, inte ens hennes kille Kevin, som i smyg hellre dansar balett än spelar amerikans fotboll. Lustigt nog är balett även fosterbarnet Felicias stora intresse. Klassens fröken är gift med skolans vaktmästare, men har en hemlig relation till skolans rektor.


Intrigerna hopar sig, relationerna förtätas och ingen anar att denna soppa kommer att sluta i katastrof.

Den Gyldene Tuppen

Ålder på skådespelare: Från 12 år


Antal roller: 12 stycken


Hade det inte varit för den ytterst hemlige tuppen som kan värpa guldägg hade nog Hotell Gyldene Tuppen i Skottland varit ett minne blott. En sämre hotelldirektör än Berth har väl knappast funnits sedan Bazil Fawltys glansdagar. Tuppens guldägg räddar hans skinn flera gånger om dagen.

När Berths dotter Liza i smyg visar sin kusin tuppen, rymmer den, samtidigt som nya gäster, den ena mer excentrisk än den andra, strömmar in till hotellet.


Det alla gäster har gemensamt är tomma plånböcker. Jakten på tuppen sätter fart.

Plötsligt dör en av gästerna oväntat och det visar sig att en av gästerna har fler än ett mord på sitt samvete…

After Eight

Ålder på skådespelare: Från 12 år


Antal roller: 13 stycken


Donald Trump och Vladimir Putin har tagit över nästan hela världen! Nu har turen att erövras kommit till Sverige.

Stefan Löfvén är tillfångatagen, alla skolor och dagis läggs ner, After Eight fabriken görs till pensionärernas förfäran om inte bara till vapenfabrik, utan även till huvudsätet för Trump och Putin.  I fabrikens lokaler ska nya galna och maktlystna planer smidas. Hur ska de nu kunna äta After Eight?


Men det värsta av allt är ändå att pensionärer anses odugliga och ska köras ut till havs för att där dumpas i havet. Tonåringarna, pensionärerna, Leif GW Persson och Camilla Kvartoft bestämmer sig på varsitt håll för att detta måste få en ände! Dessutom måste ju någon rädda Sveriges stadsminister! Tur att den skarpaste av tonåringarna uppfunnit en ice-transformer.

Arvehuset

Ålder på skådespelare: Från 10 år


Antal roller: 10 stycken


Mamma, pappa, deras två barn och farmor Margareta flyttar ut till landet till farmors barndomshem. Stället har stått öde i många år och är rejält nedgånget. Rätt så kusligt är det, faktiskt. Det är något som tynger farmor, men hon vill först inte berätta vad det är. Barnen hittar ett igenbommat barnrum och ett fotografi på farmor, hennes bror och en till liten flicka som visar sig vara farmors tvillingsyster. Hon hette Anna-Lisa och försvann spårlöst när hon var 9 år. En sorglig historia rullas upp och husets tre osaliga andrar behöver hjälp för att komma till ro….
Monstergrottan

Ålder på skådespelare: Från 6 år


Antal roller: ca 12 stycken


I en grotta i skogen i den del av landet där det växer mat på träden, bor varulvarna och zombisarna.

En natt kommer varulvarna hem med en present till zombisarna: landets prinsessa! I en annan del av landet bor en fattig familj. Pappan har dött och de har bara skärpsoppa till middag. Då ringer det på dörren och två enhörningar travar in i familjens kök. De vill hjälpa familjen genom att ta dem till den farliga delen av landet där det växer mat på träden.


En lång och kuslig färd tar sin början. Mitt i skogen möter de slottets hovnarr. Han berättar om den kidnappade prinsessan och plötsligt är det upp till den fattiga familjen att rädda henne! Hur ska det gå?

Familjen Annorlunda

Ålder på skådespelare: Från 12


Antal roller: 9 stycken


Hemma hos den tillsynes helt normala familjen är allt som vanligt. Utom möjligtvis att mamma har fått ett nytt jobb. Vilket egentligen inte är sant. I själva verket är det inte mycket som är sant i denna familj där alla bär på mörka hemligheter. Hemligheter som kommer att få ödesdigra konsekvenser för resten av familjen.


Denna farsliknande pjäs liknar mest ett Noréndrama, men med mycket humor och med oväntade vändningar.
Grevinnans små flickor

Ålder på skådespelare: Från 10 år


Antal roller: 14 stycken


En spökhistoria som utspelar sig i ett slott. Året är 1856 och Greven har dött. Efter sig har han lämnat Grevinnan och sina tvillingdöttrar. I arvet ingår två magiska amuletter. Dessa ska bringa lycka i livet. Kravet är att de måste gå i arv inom familjen. Eftersom de är magiska går de inte att ta av så länge man är vid liv. Detta hör en av betjänterna, barnflickan Anna som inte alls är förtjust i vare sig barnen eller Grevinnan… Hon och hembiträdet Ida bestämmer sig för att döda barnen för kunna lägga vantarna på amuletterna.


Mer är 100 år senare får Kungen och Drottningen nog av spökerierna på slottet och bestämmer sig för att sälja det. Två familjer är spekulanter, men ingen anar den mörka historia som slottet ruvar på.

Görel och Draken

Utrymme för sång och dans


Ålder på skådespelare: Från 6 år


Antal roller: 10 eller fler, fungerar med en hel klass, mycket anpassningsbar. Halva klassen är drakar, den halvan andra stadsbor.


En enkel berättelse för nybörjare, baserad på legenden om Sankt Göran och draken, i denna berättelse med en kvinnlig hjältinna.

I en stad för längesedan är allt frid och fröjd. Där bor försäljare, gycklare, hantverkare, en kung och en drottning och deras lille prins.

En dag flyttar en förskräcklig drake in i byn. Den kräver att den varje dag ska få ett barn till middag. Stadsborna är förtvivlade och lottar varje dag om vilket barn som ska offras. En dag faller lotten på prinsen. Kungen och drottningen tycker att prinsen borde skonas, men prinsen är modig och tycker att det inte är mer än rätt att han också ska offras.

Precis när draken ska till att sluka den lille prinsen, kommer riddaren Görel ridandes på sin häst. En strid äger rum där Görel står som segraren och prinsen räddas.
Hotell Erland och önskepillret

Ålder på skådespelare: Från 9 år


Antal roller: 6 stycken


Erland och hans vresige alv Silion driver ett mycket udda hotell mitt ute i trollskogen. Eller egentligen är det väl inget hotell, det är mer ett behandlingshem för excentriska personer i nöd.

Gästerna har ingen aning om varför de kommit till hotellet, men Erland använder magi för att dra dem till sig.


I den här berättelsen är det fyra gäster som ska behandlas, Vintern som p.ga av växthuseffekten är utrotningshotad, en krokodil som har vattenfobi, Döden som tröttnat på sitt jobb samt en uppfinnare som uppfunnit ett önskepiller som alla vill åt. Under middagen upptäcker dock professorn att hans enda och sista piller är stulet!

Brand

Ålder på skådespelare: Från 9 år


Antal roller: 13 stycken


Det är släktträff eftersom Julias mamma fyller år.  Julia har fått i läxa att skriva en berättelse om en gammal släkting men innan hon gör det ska hon bara leka lite på vinden med sina kusiner. På vinden hittar kusinerna gamla tidningsartiklar om magister Gottfrid Blom Julias farfars far, som tycks ha omkommit i en brand för många år sedan.


För längesedan i Gottfrids skola  är det kemilektion, en lektion som ska sluta mycket olyckligt…

Rånet

Ålder på skådespelare: Från 10 år.


Antal roller: 10 stycken (samt en liten roll som kan dubbleras av en SÄPO-roll)

 

Kenneth och Sivert är medlemmar i hatpartiet, de som vill att barn från  andra länder ska slängas ut ur Sverige. De behöver pengar snabbt till sin valkampanj och bestämmer sig för att råna en bank. Det kommande valet gör Lara, Leona och Yasmine oroliga och rädda. Tänk om Hatpartiet vinner och de skickas till Syrien där det är krig! Ingen av dem har ens varit där! De bestämmer sig för att gå till kungen och be om hjälp.


Samtidigt är herr och fru Gullenknopp på väg till banken med en stor väska knökfull med pengar. Pengarna ska gå till välgörenhet och fru Gyllenknopp har genom att kontakta media, sett till att alla känner till hennes stora godhet. Detta ogillas skarpt av maken som har anlitat tre SÄPO poliser som ska eskortera dem till banken. Problemet är att Dolf, Sylvester och Arnold är ena riktiga klantskallar.


Barnen går vilse på väg till slottet och går in på banken precis när Gyllenknopps och rånarna anländer
Källarhemligheten (en variant av Brand)

Ålder på skådespelare: Från 9 år


Antal roller: 6


Några barn har gått vilse i skogen och hittar ett ödsligt hus. De går in i hopp om att det finns någon där som kan hjälpa dem.

I huset dröjer sig tre vilsna själar kvar. Själarna tillhör tre judar som under andra världskriget gömt sig i husets källare för att slippa bli mördade. Något de blev i alla fall.


Nu är det upp till barnen att rädda de vilsna själarna in i ljuset…

Fisia von Fersen

Ålder på skådespelare: Från 10 år


Antal roller: 8


Fisia von Fersen är landets största operadiva, förmodligen också den otrevligaste. Hennes kollegor står knappt ut med henne längre! Till råga på allt har hon ärvt 22 miljoner kronor av sin far som hon inte haft någon kontakt med. Visserligen är det meningen att denna summa ska delas med en okänd syster, men så länge systern är okänd, tänker Fisia behålla pengarna själv. Det folk inte vet är att Fisia har ett spelberoende och är skyldig någon en massa pengar. Denna någon heter Daisy och är också syster med Fisias kille Herman. Journalisten Sara Snok har fått nys om att detta kan vara ett stort scoop. Hon har dessutom tagit reda på att den okända systern arbetar på operan och råkar vara ingen mindre än Fisias största rival…
Restaurant Mysteria

Ålder på skådespelare: Från 8 år


Antal roller: 8 stycken


Piratkvinnan Salena Bucket har varit till sjöss i hela sitt liv. I varje hamn har hon ett barn. Eftersom hon har så många barn har hon lite svårt att hålla reda på vem som är vem. Just i den här hamnen har hon en tydligen en dotter vid namn Bella. Bella ska träffa sin mamma för första gången sedan hon föddes och har höga förväntningar på detta möte. Tyvärr visar det sig att Salena bara är intresserad av pengar och hon har snart tvingat Bella till att gå med på att kidnappa landets prinsessa…


Som tur är finns det två detektiver med huvudet på skaft och som hungrar efter ett riktigt fall eftersom de tröttnat på att alltid få springa ärenden åt Madame.

Söderbyspöket

Ålder på skådespelare: Från 6 år


Antal roller: Minst 8, Fungerar bra med helklass där ena hälften är spöken, den andra barn.


En väldigt enkel pjäs för yngre barn. Spelas med fördel med musik och dansinslag.

Barnen på pyjamaspartyt bestämmer sig för att mitt i natten besöka det mytomspunna och nedlagda sjukhuset i Söderby. Sjukhuset kryllar dock av spöken…
De små Frankensteinarna

Ålder på skådespelare: Från 10 år


Antal roller: 12 stycken


I uppfinnarnas laboratorium arbetas det febrilt med den uppfinning man hoppas få nobelpriset för; två Frankensteinliknande monster som ska kunna göra allt från hushållsarbete till att meka med bilen.

Dessvärre går något fel, monstren får liv innan de är klara och rymmer och hamnar som av en slump i stadens operahus.


På operan är det som det mest är på operor. Det finns den dryga operadivan Petunia, hennes barn som är på spökjakt och hon som suktar efter divans roller, Bianca. Naturligtvis finns här också två spöken som båda avskyr Petunia. När ett av monstren tappar sin för dåligt ditsydda tumme, ser spökena sin chans att sätta dit Petunia en gång för alla…
Fabergéägget

Ålder på skådespelare: Från 12 år


Antal roller: 12 stycken


Sören är hotelldirektör och håller på att fräscha upp sitt hotell. Han har anställd en pickolo och till dennes stora glädje, så småningom även en städerska.

När hotellets gäster börjar dyka upp, anar man snart att alla har något i kikaren. Hotellets spöken förstår vad de är ute efter; det värdefulla fabergéägg som den ryske tsaren Alexander gett till sin fru i gåva för längesedan och som bara bringat otur med sig, inte minst orsakade det spökenas död. Och vem hade kunnat ana att tsarens fru hellre ville gifta sig med en kvinna?

Men vad är det som sammanlänkar hotellets alla gäster och hur kan alla känna till detta ägg som varit bortglömt i så många år?

Ensam är inte stark

Ålder på skådespelare: Från 8 år


Antal roller: 12 stycken


Mirall och Maryam har blåst i land med en flyktingbåt på Sveriges kust. Alla som de känner har dött. Svårt traumatiserade irrar de runt och hamnar till slut på en cirkus. Som tur är, är de två cirkusdirektörerna snälla och ger barnen arbete på cirkusen. Cirkusen har just anställt en ny akrobat som visar sig vara helt värdelös på akrobatik. I själva verket är hon landets prinsessa som rymt från slottet och alla kungliga förpliktelser. Hon vill inte vara prinsessa längre, hon vill vara sig själv!


Barnen blir vän med prinsessan och även med cirkusens roliga clowner. Samtidigt har polischefen beslutat att alla barn från andra länder ska ut ur landet. Till sin hjälp tar han de två största klantskallarna genom tiderna, poliserna Bengt och Brasse. Trots sina klantigheter hittar de till cirkusen