Här hittar du information om:
Här hittar du exempel på vad Klas och Louise har gjort för gemensamma Scenföreställnnigar, samt våra Skapande Skola projekt som går att boka.
Vi har båda arbetat var för sig i många olika Skapande Skola-projekt genom åren som involverat teater/drama och musik.
Vi tar alltid hänsyn till elevers delaktighet och medskapande. Kontakta oss gärna om du vill veta mer kring hur vi arbetar med Skapande Skola.
Deltagande aktörer/pedagoger: Louise Jervfors Turner & Klas Jervfors Turner
Projektets innehåll och syfte
William Shakespeare levde i slutet på 1500-talet och räknas som den störste dramatikern genom tiderna och är därmed någon alla bör ha kännedom om. Hans språk kan vid en första anblick göra att han känns otillgänglig och svår. Detta vill vi ändra på!
Varför är han då det största pjäsförfattaren genom tiderna? Varför är det viktigt för eleverna att få en möjlighet att sätta sig in i och förstå hans verk?
Shakespeare uppfann inte bara 1700 ord som fortfarande används i det engelska språket, hans teman är tidlösa och grundläggande för alla berättelser, de tar upp frågor om livet och döden, kärlek och hat, ödet och den fria viljan och mycket mer. Hans finurliga användning av metaforer tar oss till märkliga och intressanta platser, samtidigt som han resonerar kring livets utmaningar och problem. Att lära känna Shakespeare kan hjälpa eleverna att utveckla och förstå det engelska språket, att växa som författare, skådespelare, regissörer, berättare, inspirera den egna kreativiteten samt öka förståelsen för de utmaningar människor genom alla tider alltid brottats med.
Syftet med det här projektet är att på ett roligt, varierat, kreativt, enkelt och deltagande sätt väcka ungdomarnas intresse för William Shakespeare och hans verk. Vi vill att eleverna genom mötet med skådespelarna och de scener de får ta del av samt det kreativa arbete de själva kommer att få utföra kan känna att det finns något för alla i Shakespeare. Vi vill att de ska förstå några av de universella teman Shakespeare berör och att de sedan kan omvandla dessa i sitt eget skapande.
Elevernas deltagande
Skådespelarna kommer att framföra tre scener från tre av Shakespeares pjäser på tre olika sätt: Macbeth, En Midsommarnattsdröm och Romeo och Julia.
Till varje scen följer uppgifter knutna till respektive pjäs där ungdomarna själva får prova på att improvisera och spela teater, skriva och diskutera kring pjäsernas tematik. Vi bryter ner texten, hittar alternativa metaforer som passar vår tid bättre, skiftar tid och rum, förenklar den och experimenterar med kontexten för att fördjupa förståelsen för pjäsens tematik och karaktärernas utgångspunkter samt drar paralleller till oss själv.
Vad händer om vi förflyttar Romeo och Julia till en förort med annan socioekonomisk bakgrund? Eller till Gazaremsan? En är israel, en palestinier, familjerna är i fejd med varandra och ungdomarna har ingen möjlighet att ses. I detta exempel tittar vi på de ödesdigra effekterna segregation kan ha, år av krig, kärlek, relationer och familj. Vad händer om Romeo och Julia dessutom är av samma kön?
Vi tar oss kanske en titt på det politiska läget i landet och i världen. Vilken karaktär skulle Magdalena Andersson kunna vara i Macbeth? Eller Jimmie Åkesson? Tänk om covid haft en roll, hur skulle det kunna se ut?
I en midsommarnattsdröm fokuserar handlingen på olika relationer, svartsjuka, utanförskap, mobbning. Hur kan vi relatera detta till den värld vi lever i här och nu, till exempel i skolan? Är känslorna likadana för oss som för personerna i pjäsen?
Efter att ha tagit del av de scener som spelats upp och klargjort tematiken och språket, delas klassen in i grupper för att själva med enkla medel skapa sina egna scener. Utgångspunkten kommer att vara elevernas egna diskussioner och tolkningar. Fokus ligger inte heller på själva kvalitén på skådespeleriet (det blir bara ångestladdat, vi vill få det lustfyllt) utan på att kunna experimentera med elevernas olika idéer och funderingar.
Stora delar av projektet kommer att hållas på engelska. Louise finns dock tillgänglig som hjälp om något är svårt att förstå då hon även talar svenska. Vissa moment kommer också att hållas på svenska. Språket ska inte vara ett hinder för kreativiteten, men det är också ett bra tillfälle att få öva sig på engelska. Vi använder oss av fysisk teater samt av dockor, två tekniker som också kan ersätta eller förstärka det talade språket.
Efteråt
Läraren kommer att tilldelas en lärarhandledning med förslag på hur man kan arbeta vidare med Shakespeare efter workshopen. Uppgifterna kommer att vara knutna till Läroplanens mål i Svenska, Engelska och Historia. En genomgång av lärarhandledningen med samtliga lärare på ca: 45 min erbjuds per skola.
Om aktörerna
Läs mer om Klas och Louise på startsidan, längst ner.
Projektets tidsåtgång: Kl. 9.00-13.30, inklusive lunch och raster.
Projektets målgrupp: Högstadiet
Fysiska förutsättningar: Ett klassrum som kan mörkläggas samt med möjlighet att skjuta bänkar åt sidorna. Grupprum till eleverna. Ca: 5 elever per grupp.
Kostnader: 18 000 kr per arbetsdag/Klass. En klass per dag. Resekostnader tillkommer. Lärarhandledningsgenomgång: 1 000 kr
Klas Jervfors Turner & Louise Jervfors Turner
Men säg nåt då! har turnerat som Skapande Skola-projekt i skolor i Salems kommun, Gnesta kommun, Bengtfors kommun, Strömstad kommun, och på Bobygdaskolan, en friskola i Hudiksvalls kommun. Föreställningen har även gästspelat på OktoberTeatern, Skottvångs Grufva, Dansplats Skog, Vårbergs centrum samt på Solbacka integrationscentrum (asylboende).
Men säg nåt då! är en scenisk föreställning där vi gemensamsamt medverkat både på scen och i tillblivandet
Föreställningen
Med hjälp av enkla medel berättar vi genom musik, teater och dans denna poetiska och angelägna saga om integration, utanförskap, respekt och att bli sedd för den man är.
Att vara elak mot barn kan få ödesdigra konsekvenser. I värsta fall kan den drabbade sluta sig inom sig själv av rädsla för sin omgivning. Hur får man ett sådant barn att börja leka, prata och skratta igen?
Lo kommer ny till klassen och alla vill hjälpa till. Fröken försöker genom att vara snäll och tålmodig och barnen i klassen med lek och uppriktighet. Till slut vågar Lo nästan prata lite och sedan lite till, men det krävs mycket mer för att våga skratta och leka igen.
Workshops
Efter föreställningen arbetar vi dramapedagogiskt, med dans och musik med frågor om utanförskap och hur man är med varandra och vilka konsekvenser vårt beteende kan ha på omgivningen. Vi jobbar med samarbetsövningar och forumspel, diskuterar och leker kring dessa frågor. En lärarhandledning med förslag på hur lärarna kan arbeta vidare med dessa frågor tilldelas klassläraren.
Förutsättningar
Ålder: 6-9 år Längd pjäs: 40 minuter Längd workshop: 50 minuter (workshopen anpassas efter ålder) Max antal elever per föreställning/workshop: 30 stycken Plats/Scenyta: Ett klassrum. Teknik: 220 vlot eluttag. Kostnad: 15 000 kr för en föreställning/dag, 20 000 kr för två/dag på samma skola. Lärarhandledning ingår i priset. Utanför Stockholms eller Sörmlands län tillkommer: resekostnad och ev. kostnad för boende.
Manus: Louise Jervfors Turner. Regi: Eva Modin. Koreografi: Sophia Färlin-Månsson. Musik: Klas Jervfors Turner. Lärarhandledning: Filippa Rinman. Medverkande: Louise Jervfors Turner, Sophia Färlin-Månsson eller Destiny af Kleen & Klas Jervfors Truner
Klas, Destiny af Kleen & Louise. Foto: Jonas Holmberg.
Läs mer om Men säg nåt då! på vår facebook-sida.. Här hittar du även lärarutlåtanden om föreställningen.
Vi ordnar:
Teambuildning och skoj med hjälp av dramaövningar
Få alla att lära känna varandra bättre och ha kul ihop med hjälp av roliga och utmanande dramaövningar. Här testas och utvecklas allt från samarbetsförmåga, gruppdynamik, värderingar och normer och reaktionsförmånga, Allt på roliga och tankeveckande sätt. Metoder som forumteater blandas med lekar och dramaövningar, allt efter ditt önskemål och behov.
Berättare med dramatisering av ditt tema
Vill du få din historia berättad på ett nytt och tankeväckande sätt? Tillsammans med dig bestämmer vi hur och vad som ska göras.
- Är det en mordgåta som skall lösas?
- Vill du få din årsredovisning gestaltad genom scenkonst?
- Vill duha hjälp att åskådliggöra situationer genom teater/drama (konflikter, reaktioner, beteenden m.m.)
Gerillaorkester
Lär er spela orkester och håll konsert på 60 min. Inga förkunskaper krävs! Kul och högljutt. Här tränas gruppen och individen på samma gång.
Klas & Pralinkapellet är riktig kameleontorkester. Det kan vara allt ifrån en duo till ett storband. Klas & Pralinkapellet kan bjuda på allt från mingelmusik till festös. Genremässigt bottnar musiken i jazz, som även gör utflykter i pop, reggae, soul och annan svängig musik. Vi har erfarenhet av såväl musikquiz till att ordna barnkonserter.
Ibland har vi med olika gästartister. Inget är omöjligt och pralinorkestern flexibel kring att sy ihop ett evenemang som passar just för er.
Kontakta: klas.jervfors@gmail.com för en förfrågan.
Phone Louise: +46 (0)70-157 95 19
© 2025 Copyright. All Rights Reserved.